Buildingbloks: Swedish Grace

I nya bloggserien Buildingbloks kommer vi täcka byggstilar i Stockholm. Vi fortsätter med tjugotalsklassicism – även kallad Swedish Grace.

Tjugotalsklassicismens ursprung

Tjugotalsklassicismen växte fram när trenden med nationalromantik började avta och man sökte enklare formspråk. Designen var mer saklig och stram och kan ses som en blandning mellan nyklassicism och funktionalism.

Swedish Grace

Likt många andra byggnadsstilar i Sverige tog man inspiration från andra länder och satte sin egna prägel – därav Swedish Grace. Runtom i Europa finns det dock många andra namn för denna byggnadsstil som tjugotalsklassicism och art decó eller nordisk klassicism. 

Under 1920-talet var ekonomin god i Sverige och med elektrifiering samt utbyggd infrastruktur flyttade fler och fler in till storstäderna. Med ökat välstånd och högre löner hade folk råd att köpa mer nödvändigheter, men samtidigt var arbetslösheten hög och Stockholm blev mer trångbott. Efterfrågan på små och välplanerade lägenheter för låginkomsttagare växte – vilket gjorde att kooperativa bostadsföreningar samt HSB började bygga sådana.

De flesta lägenhetsbyggnader i denna stil är koncentrerade till Vasastan, men det finns även ett antal på Södermalm. I Stockholm är konserthuset vid Sergels torg och stadsbiblioteket de mest kända byggnader i denna stil.

Typiskt för Swedish Grace

Utmärkande för byggnadsstilar i tjugotalsklassicism:

  • Släta raka inskärningar i enkla fasader

  • Sadeltak täckt i tegel eller plåt

  • Varierande färgstarka fasadfärger

  • Klassiska fönster med inspiration från antiken

  • Prydnadsgavlar i barock eller klassicistisk stil 

  • Gatunummer som dekorativ detalj i portalen

Med Bloks tjänst Scout kan du själv hitta ditt Swedish Grace drömhem i Stockholm.

Vad är din bostad värd?

+2%

Se vad din bostad är värd digitalt på under två minuter.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Lämna en förfrågan och vi kontaktar dig inom kort.

    Nuvarande sida Facebook Twitter

    Senaste blogginläggen