Intervju med A house eventkreatör Franco Dusant

Det händer saker i den brutalistiska gråa byggnaden på Östermalmsgatan. Sedan arkitekturskolan lämnade lokalerna 2015 har A house steg för steg växt in i betonghuset. Hittills har Akademiska Hus investerat mer än 240 miljoner i den 12 000 kvadratmeter stora byggnaden där över 600 personer dagligen rör sig.

I dag sitter bland andra start-ups från Handelshögskolan, Youtube-nätverket Splay och affärsinkubatorn Sting i huset. Populära caféet MR Cake är alltid fullt och snart öppnar ett nytt ölbryggeri och restaurang: Omaka.

Vi träffade A house eventkreatör Franco Dusant för att veta mer om ett av Östermalms mest spännande projekt.

Hej Franco! Berätta lite om dig själv.

- Kommer från en restaurangbakgrund och är utbildad sommelier. Drev en restaurang åt några otroligt duktiga krögare på Söder vilket gav mig mersmak att utvecklas i det kreativa. Hade en omättad känsla och började producera event. Alltid trott att detta bara var för att stilla en hunger och få utlopp för kreativitet. Det ledde till att jag blev kontaktad av A house innan årsskiftet och tillfrågad om jag tillsammans med dem ville skapa en ny arbetstitel - eventkreatör. Sågs och tänkte först "ni vet inte vem jag är - kontaktat fel kille". Men de såg någonting hos mig och tror på något vi kan göra ihop.

- Och nu håller vi på att skräddarsy något som kommer bli asfett. Har mitt drömjobb. Utlopp för min kreativitet med alla fantastiska medlemmar i detta häftiga hus. Nästan jobbigt, jag vill göra allt.

Vad är A House?

Effekterna av ny teknik och den snabba omvandlingen av samhället har haft en stor inverkan på hur vi arbetar, lever, och skapar. Lokaler som är en kombination av arbetsplatser och evenemangsrum för nya upplevelser blir allt viktigare. A house vill vara en "raffinerad maskin för kreativ utveckling". Ett medvetet organiserat utrymme och ett samhälle med mer än 600 medlemmar.

Deras grund är att innovation är en fråga om dialog, nätverk och tvärvetenskapliga kontakter.

- A house är en mötesplats för nydanande själar med media, musik, mat och mode som grundprinciper. Ett maskineri med tre delar - en plats för event, för arbete men också och kanske främst ett community. Jag tror att de innovativa bolag och personer som sitter här attraheras av vad vi producerar tillsammans - gemenskapen. 

Många kontaktar A house på grund av de dynamiska lokalerna. De har allt från en ljudbunker till en stor lokal som heter A stage där man kan köra event live för över 300 personer.

- Sverige är duktiga på att se och beundra vad som görs utomlands men kan vara tabu initialt. Men när man ser att det funkar kommer det hårt och blomstrar. Att nå ut till allihopa är svårt, att höra att man finns. Först när man gör säg en litteraturfestival öppen för allmänheten får folk upp ögonen och börjar inse: vad är det här för ställe?

Hur jobbar ni med community?

- Min titel här på A house är som sagt eventkreatör. Har två delar i min arbetsuppgift. Dels skapa event med externa och få huset att pulsera. Men också jobba med medlemmarna internt och tillsammans skapa en pulserande kreativ plattform där 1+1=3 och vi lyfter varandra.

Hur har huset påverkats av Covid-19?

- Jobbigt för alla så klart. Tror på en kurva. Kaos slår till. Panik längst ner. Försökte nå ut men märkte att jag själv var där också. Har tagit oss ur denna lite och kan tänka klarare. Detta kan hålla på längre. Men folk är kvar. Vi får gehör och vi gör vårt bästa. Jag tror att folk ser det och märker det. Vi har skapat och planerat inför när detta skiftar - har flera spännande saker på väg att avfyras. Ser vad som händer nu som en kreativ explosion. Hur jobbar vi med detta digitalt och ger detta till medlemmarna?

- På detta spåret har vi startat något som heter AMA. Samlar intressanta och kreativa människor i en grupp och varannan onsdag får alla i huset ställa vilka frågor frågor till dem. Bygger vidare på plattformen och mötesplatsen med kreativa själar som kan utvecklas och skapa glöd. Blandning mellan medlemmar och folk utifrån. 

Kan man ta del av A house om man inte är medlem?

- Ser våra lobbyplatser och mindre medlemsskap som hjärtat av huset och det som ska ha betydelse externt. Med en lobbyplats får man i mångt och mycket samma sak som säg Blixten. Kan ta en kaffe och oväntade möten skapas. Folk har träffats och gjort saker tillsammans. Det har skett och sker och är jävligt fett.  Utöver det fritt fram att kontakta oss för att hyra lokaler eller om man har en idé man vill ta vidare med oss. Och flera etablissemang i huset så klart öppna för allmänheten som Mr Cake och snart nya bryggeriet Omaka. Glada vi har dessa fantastiska människor nära. Ger puls och adderar värde till alla här.

Gratis medlemskap för unga talanger

A house erbjuder ett begränsat antal gratis medlemskap för unga talanger. En chans för nästa generation av företagare och nystartade stjärnor att utveckla sina idéer och nätverkskompetens i en kreativ miljö. Är man intresserad av att ansöka om ett framtida medlemskap är det bara att skicka ett email till A house.

Den brutalistiska byggnaden

Invigningen 1970 var syftet med byggnaden att vara en maskin för att utbilda arkitekter för den snabbare urbaniseringen. När arkitektstudenterna flyttade ut 2015 var strategin för att omvandla byggnaden att använda den befintliga designen - byggd på idéer om demokrati och öppenhet - och att uppdatera dessa värden till våra tider. Byggnaden har flera gånger utnämnts till Stockholms fulaste.

Vad är på gång framöver?

- Beror på hur långe detta håller i sig. 2020 har påverkat alla så klart. Men arbetar hårt med att inte förändra så mycket.  Lägger mycket tid på att ge folk det vi haft förut men på andra sätt och visa att vi lever. Samarbeta och jobba digitalt.

- Naturligtvis hålla restriktioner - har ju inte lockdown i Sverige och har ett ansvar i ett hus med 750 medlemmar. Vi är redo. Spånar. Planerar. Upprätthåller och bearbetar. Och försöker förmedla detta till våra medlemmar. Vi tror på vår produkt och våra medlemmar. Så 2020, hoppas det går över snart. 2021, vi vår se. Ny intervju 2021, tack. ;)

Vad är det bästa med området kring A house?

- När jag skulle ta tuben ut till Tekniska tidigare kändes det lite som en station till och vi tippar över jordens kant. Väldigt lugnt här ute. Men till min förvåning, cyklar till jobbet och började ta mig runt och insåg hur ignorant jag var. Finns ett lugn samtidigt som man har pulsen och Stockholms bästa ställen runt hörnet! S/O Savant Bar, Babette, Grus Grus och Tyge & Sessil.

Drömlägenhet?

Stort kök helst ihop med vardagsrum. Viktigt med gemenskap. Att man kan laga mat och dricka vin tillsammans. Man ska höra när maten lagas och vinet öppnas. Alla är välkomna. Stora fönster. Har alltid velat haft en skitdyr espressomaskin. Det är nog det...stort rum till min dotter.

Bilder: A house

Vad är din bostad värd?

+2%

Se vad din bostad är värd digitalt på under två minuter.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Lämna en förfrågan och vi kontaktar dig inom kort.

    Nuvarande sida Facebook Twitter

    Senaste blogginläggen