Så har Covid-19 påverkat bostadsrättspriserna

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i Stockholms centrala delar ökade med +1% under mars. På tre månaders sikt så har priserna stigit med +3% och under det senaste året med +9%. 

Utveckling i Stockholms centrala delar

Medelpris under mars var 94 645 kr/kvm.

Utbudet på marknaden har ökat relativt kraftigt till följd av Covid-19.

  • Under mars har inte priserna förändrats nämnvärt. Det har lagts ut ungefär lika många lägenheter varje vecka som tidigare och ungefär lika många har sålts vilket tyder på att många fortfarande vill köpa och sälja bostad. De senaste veckorna har vi sett att bostadspriserna kommit ner något men än så länge begränsat - det återstår att se om detta kommer hålla i sig på längre sikt. Många väljer i stor utsträckning att sälja först för att veta vad de har att röra sig med ekonomiskt.

  • Det finns en förväntad ökning denna tid på våren men det verkar som att de som planerat att sälja under denna period har velat komma ut snabbt på marknaden. Fler privata och digitala visningar genomförs.

Den svenska bostadsmarknaden

För bostadsmarknaden beror mycket nu på hur länge nödsituationen varar, hur väl stimulansåtgärderna fungerar och hur den globala ekonomin utvecklas. Sannolikt kommer antal affärer gå ner framöver då fler kan välja att avvakta med att byta bostad tills situationen stabiliserats. Vi kan då få en prisjustering nedåt.

I ett optimistiskt scenario, där stimulansåtgärderna är framgångsrika och situationen normaliseras, kan situationen på bostadsmarknaden återgå till det normala relativt snabbt. I attraktiva områden kan det uppdämda behovet dessutom leda till ökat antal transaktioner jämfört med normalt med köpare som snabbt kommer tillbaka till marknaden. 

Om stimulansåtgärderna misslyckas kommer den traditionellt stabila bostadsmarknaden naturligtvis påverkas med potentiellt uppskjutna investeringar som ett resultat. Att flera banker för närvarande erbjuder 6–12 månaders lån utan avbetalning kan för tillfället underlätta situationen.

Det är också bra att komma ihåg att på lång sikt kommer prisnivån för ekonomiska centra med stark tillväxt stödjas av den fortsatta utvecklingen av urbanisering.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatistik.se 

Är det något du fortfarande funderar på? Kontakta oss via chatten eller genom att skicka e-post till adressen kundservice@blok.se

Vad är din bostad värd?

+2%

Se vad din bostad är värd digitalt på under två minuter.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Lämna en förfrågan och vi kontaktar dig inom kort.

    Nuvarande sida Facebook Twitter

    Senaste blogginläggen