Möt Calle Wikner på Stockholms Bränneri

Inom 24 timmar var de första 1000 flaskorna sålda. Idag finns deras gin representerad på många av Stockholms bästa barer och restauranger. Vi besökte Calle Wikner på Stockholms Bränneri för att få veta mer om Stockholms första innerstadsgin.

Drömmen föddes i Vancouver

I en tidigare Jaguar-verkstad på Södermalm ligger Stockholms första småskaliga destilleri Stockholms Bränneri. Calle Wikner och hans partner Anna är paret bakom succéen. Båda har en bakgrund som ingenjörer och träffades i Lund. Passionen för mat och dryck växte sig bara starkare med åren och under en tvåårig period i Vancouver köpte de ett litet kemilabb och började destillera alla möjliga kryddor och växter.

Inspirerade av småskaliga destillerier i nordvästra Kanada och USA föddes idén att starta eget. Att de valde att fokusera på just gin var både baserat på att detta var favoritspriten men också med tanke på de stora variationsmöjligheterna som finns.

Väl tillbaka i Stockholm valde de att satsa på sin dröm. Båda ville skapa en liknande mötesplats som destillerierna i Vancouver erbjöd. Efter att ha tittat på över 100 olika möjliga lokaler hittade de till slut det perfekta stället runt hörnet från lägenheten på Ploggatan. Idag delar de adress med vännerna Modernist Brewery.

- Älskar söder för att där finns så många härliga barer, restauranger och caféer men även närhet till naturområden såsom Nackareservatet. 

Hur togs nuvarande signaturginen fram?

Definitionen av gin är ”en sprit som är omdestillerad tillsammans med enbär och andra naturliga ingredienser”. 

- Enbär, koriander och angelikarot är de botaniska grundstenarna. Men kombinationerna utöver detta är oändliga och vi älskar att experimentera. Tillsammans med Oaxen på Djurgården skapade vi exempelvis en gin smaksatt med tagetes och korianderfrön. När det kom till vår signaturgin var målet att ta fram en gin inspirerad av våra nordiska omgivningar. En gin som både kan avnjutas rakt upp och ner samt fungera väl i klassiska drinkar.

Inspirerat av ängarna med ljung ute på Torö där Calle och Annas bröllop gick av stapeln skapades deras signaturgin. 

- Efter bröllopet var kombinationen av ljung och fläder given. Och när vi la till rosmarin så kände vi att det var det här spåret vi skulle förfina till perfektion. Ljungen bidrar med sötma och blommighet och kombinationen med fläder är fantastisk. Vår gin har också citronskal och korianderfrön för citrustoner. Angelikarot, som kommer från kvanne, ger en jordig ton och fungerar fint som brygga mellan de andra ingredienserna.

Den klassiska apoteksflaskan

- Vi visste från början att vi ville jobba med den klassiska apoteksflaskan. Historiskt sett var gin ofta var en medicindryck. Vi ville anspela på den klassiska designen men kombinera denna med en modern skandinavisk finish. Det är många som använder våra flaskor som vaser eller ljusstakar när de är tomma. Vi har sett flaskorna i flera Hemnet annonser och de dyker ofta upp i inredningsmagasin. Det är riktigt kul!

Covid-19

Nu under Coronakrisen producerar Stockholms Bränneri även handsprit.

- Vi startade detta initiativ för att hjälpa våra vänner i branschen genom att skapa en produkt som det faktiskt fanns efterfrågan för av allmänheten när efterfrågan på mat och drinkar minskat till följd av isolering. Vi säljer den billigt till bransch så de i sin tur kan både kan använda produkten själva och såklart sälja vidare till allmänheten. 

Akvavit

Utöver gin gör Stockholms Bränneri även en ekologisk akvavit.

- Akvavit är för oss den skandinaviska ginen, så det var självklart att ta fram denna produkt som är ett möte mellan klassisk gin och akvavit. Vår akvavit är inspirerad av svensk sommar med en framträdande ton av färsk krondill vilket skapar en fin fräschör och balans mot kummin, fänkål och de klassiska ginkryddorna.

Stockholm Sour

Ingredienser

  • 50 ml Stockholms Akvavit

  • 20 ml citronjuice

  • 20 ml rabarbersockerlag

  • 10 ml aquafaba eller äggvita

Skaka alla ingredienser i shaker med massor av is, sila sedan upp i favoritglaset. Garneras med grönt blad och rostade fänkålsfrön. För sockerlagen värm upp 100 g socker och 100 g vatten ihop med 100 g tärnad rabarber tills sockret har löst sig. Låt svalna och sila sedan av.

Stockholms Bränneri anordnar ginprovningar. En gång i månaden kör de en bar på destilleriet där man kan ta sig en GT samt allt som oftast en bit mat. Besök deras hemsida för mer information.

Foto: Stockholms Bränneri

Vad är din bostad värd?

+2%

Se vad din bostad är värd digitalt på under två minuter.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Lämna en förfrågan och vi kontaktar dig inom kort.

    Nuvarande sida Facebook Twitter

    Senaste blogginläggen