Intervju med konstskribenten och producenten Jesper Dahl

Vi på Blok älskar konst och konsulterade konstskribenten, producenten och digitala strategen Jesper Dahl. Här delar han hur hans konstintresse startade och vilka hans bästa tips är för att kurera och inreda med konst.

Hej Jesper! Berätta lite om dig själv.

- Oj, var börjar man ens. Jag är Digital Strateg på dagtid och fritiden ägnar jag så mycket som möjligt åt konst. På dagarna är jag strategiskt ansvarig på insiktsbolaget Whispr Group med globala kunder såsom Netflix, Spotify, Viacom med flera. På min fritid gör jag konstutställningar, primärt med unga konstnärer, under paraplyet OGRAFY.

Hur startade ditt konstintresse?

- Det startade ganska naturligt. Jag hade tidigt ett utvecklat designintresse som i sin tur ledde till att jag studerade Strategic Design and Management på Parsons School of Design. Där ingår även konsthistoria och konstteori i kursplanen, så jag fick genom min utbildning en stark grund att stå på för att kunna förstå och således uppskatta konst. Många av mina vänner är dessutom aktiva inom konstbranschen, konstintresserade, konstnärer eller i de kreativa industrierna, vilket gör att det är ett tillgängligt intresse och hopflätat med mitt övriga liv.

Vilka är dina bästa tips när det kommer till att inreda med konst? 

- Jag tycker att man ska försöka undvika att inreda med konst, och med det menar jag att matcha konst med sin inredning, det skalar bort så många lager av värde från konsten. Konstverk får istället sätta agendan. Var konstverk är ju en anekdot, ett budskap, en tanke. Tänk såklart på att köpa konst du faktiskt verkligen gillar. Konst behöver inte vara behaglig, men den bör ha andra kvaliteter som gör att du vill möta den, ofta.

Vilka är dina bästa tips när det kommer till att kurera konst?

- Köp av konststudenter, unga konstnärer, vänner och bekanta. Undvik att hamna i fällan där man köper snygga massproducerade affischer i öppna upplagor. Signerat och limiterat är ett bra insteg, men att köpa affischer och masstryck gör att konstnärer i slutändan får svårt att leva på sitt konstnärsskap och det drabbar oss alla.

- Ett tips är också att fråga konstnärer du uppskattar och köper av vilka dom i sin tur uppskattar. Kul att ha ett sammanhang mellan verken på sin vägg. Gallerister gör också dom ett otroligt bra jobb och är hjälpsamma, de vill ju att köparna ska älska det dom köper.

Trender i konstvärlden just nu?

- Det sker väldigt mycket intressant just nu. De stora mässorna och de stora auktionerna har stängt under Coronakrisen, alternativt mestadels halvhjärtat flyttat till nätet. Jag som tycker att emerging art är det mest intressanta är väldigt glad att se supergallerister som Thaddeus Ropac och Emmanuel Perrotin i Paris öppna sina verksamheter till stöd för mindre gallerister och unga konstnärsskap. Det finns mycket plats för ny energi i branschen, och ibland händer det. Nu ska till exempel Alida Ivanov och Ashik Zaman ta över på Konstnärshuset, vilket är efterlängtat och väldigt spännande!

Vilka konstnärer har inspirerat dig den senaste tiden?

- Just nu är jag exalterad över Ylva CarlgrenNadine ByrneLinnéa GadEmma Bjurström och Lap-See Lam. Ingen brist på talang här i Stockholm.

Vad är det bästa med området där du bor?

- Jag bor i Birkastan, där jag köpte en lägenhet i mitten av 00-talet. Det bästa med Birkastan är utan tvekan restaurangerna, att det till skillnad från andra delar av Vasastan är “en stad i staden” på ett charmigt vis. Min lägenhet ligger på bekvämt gångavstånd från Hudiksvallsgatan och de många gallerierna där, och trots att många gallerier spridit sig över staden, så finns där fortfarande ett kluster.

Läs mer om Jespers projekt OGRAFY.

Foto: Storskalig silkesmålning och skulptur av konstnären Linnéa Gad från utställningen Erratics på Spencer Brownstone Gallery i New York 2019. Verken finns tillgängliga till försäljning via Artsy.

Vad är din bostad värd?

+2%

Se vad din bostad är värd digitalt på under två minuter.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Lämna en förfrågan och vi kontaktar dig inom kort.

    Nuvarande sida Facebook Twitter

    Senaste blogginläggen