Intervju med arkitekten och konstnären Ida Katrine Friis Tinning

Vi har intervjuat arkitekten och konstnären Ida Katrine Friis Tinning från arkitektbyrån Marge. Läs mer om vad hållbar arkitektur och hållbar inredning betyder för henne.

Hej Ida! Berätta lite om dig själv. 

- Jag älskar att utmana hur man skapar fina, smakfulla, optimerade och funktionella lösningar från ingenting! Det genomsyrar mitt sätt att leva på. Som arkitekt och konstnär, när jag bygger hus till familjen eller disponerar min tid. Jag är mamma till två, Kai (två år) och Veva (fyra månader). Född och uppvuxen i Köpenhamn och har bott i vackra Stockholm sedan fyra år tillbaka tillsammans med min svenska sambo Max.

Vad gillar du mest med jobbet som arkitekt och designer?

- Att komma på smarta, fina lösningar till problem i alla faser och skala. Från idé till färdig utställning eller produkt.   

Var betyder hållbar arkitektur för dig?

- Att man tänker in hur man kan optimera och använda de befintliga resurserna som redan finns. Exempelvis vid placering och utformning av byggnader för att använda solen bäst till uppvärmning eller skärmtak och fönster för naturlig skuggning och korsdrag (för inte att behöva så mycket uppvärmnings- eller nedkylningssystem). Att använda närproducerat naturmaterial, så gott det går. Parallellt måste vi se till att vidga vår idé om vilka material som går att använda inom arkitektur exempelvis lätta material som textilier och papper, och hur nya digitala verktyg kan hjälpa till gestaltning och fabrikation av dessa. Avslutade nyss min första soloutställning som utforskar hur papper kan användas i arkitekturskala.  

Vilka är dina bästa tips kring hållbar inredning?

- Tips: tänk materialitet i din inredning, ibland kan jag förälska mig i prylar som jag kanske inte har råd med eller borde prioritera just nu, men kommer sen på att det kanske inte var just den vasen i blått glas, som var viktig, men det var det blå glas som tilläggsfärg och material till min inredning, och istället hitta en skål i blått glas hos myrorna.

- Älskar den minimalistiska möbeltrenden just nu som Magniberg och Frama Cph gör så bra. Dessutom tror jag på mer tredimensionell konst i hemmet – mobiler har varit populärt länge, men kanske nästa steg är tredimensionella pappersmodeller 😊

Vilka är dina främsta inspirationskonton för tillfället?

- Mina favorit Instagram inspirationskonton för tillfället är Studio Pepe, File Under Pop och Studio x Viadukt.

Vad är din bostad värd?

+2%

Se vad din bostad är värd digitalt på under två minuter.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Lämna en förfrågan och vi kontaktar dig inom kort.

    Nuvarande sida Facebook Twitter

    Senaste blogginläggen