Intervju med inredningsstylisten Tina Hellberg

Vi har intervjuat inredningsstylisten Tina Hellberg om drömhemmet och hennes bästa stylingtips.

Hej Tina! Berätta lite om dig själv och din studio.

- I mitt yrke som inredningsstylist så arbetar jag brett med olika typer av uppdrag allt från att färgsätta och inreda arbetsplatser och utställningslokaler (så kallade showroom) till att gestalta trender både på bild och i utställningar och fotograferingar för exempelvis H&M Home. Jag har haft min lokal länge, sedan 2005, då tillsammans med flera andra som så småningom gick andra vägar så till sist var det bara jag på kontraktet och då bestämde jag mig för att satsa på min lokal och göra om den så som jag ville ha den. En investering jag är så glad för idag. Jag känner mig fri och glad varje dag jag är där. 

Vad gillar du mest med jobbet?

- Variationen, samarbetet med mina kunder, att få ta tag i större uppdrag som att gestalta en kollektion med vackert formgivna produkter eller färgsätta och välja textil till en lokal. Jag skulle gärna göra ett restaurangprojekt, det är en dröm som jag hoppas på. Sen tycker jag att det är roligt att lyfta andras arbete och att använda deras produkter i mina utställningar och fotograferingar. Både formgivare som är nya i yrket och de som har lång erfarenhet.

Favoritsaker för inredning?

- Det är kombinationen av ting som skapar magi i inredningen mer än enskilda föremål. Även om det finns de där speciella och ofta dyra objekten man gärna skulle köpa så tycker jag ändå att det mesta som man kombinerar på rätt sätt med bra avvägning i förhållande till rummet och färgerna kan vara vackert. Det handlar om personlig smak också - att våga lita på den och välja det man själv tycker om och behöver i sitt liv.

Hur skulle du beskriva din drömbostad?

- Mitt eget hus, fast det kunde vara lite större. Jag drömde faktiskt en gång att vi hittade ett oanvänt utrymme som vi inte sett förut, det var en rolig känsla. Men vi kan inte bygga ut för vi bor i ett Stadsholmen hus - ett kulturmärkta hus från 1700-talet. Så det är som det är. Vi anpassar oss till storleken på huset och ibland sväller det över, då får man organisera och rensa.

Vad är det bästa med området där du bor?

- Närheten till det som är viktigt i mitt liv och den stora trädgården. Min dotter som bor ett stenkast bort. Och så grannarna på vår gård, vi har känt varandra i de 27 år som vi bott här.

Vilka är dina bästa stylingtips inför försäljning?

- Att förtydliga sitt hem, då handlar det mest om att städa, organisera sakerna på ett trevlig sätt så att folk som kommer och tittar kan röra sig fritt och att tänka på bilderna man tar som en berättelse. Att bilderna har ett flöde som gör det begripligt och intressant för åskådaren. Men även att det doftar gott och det gör det ju när man städat med ex såpa. Färska blommor är ju också trevligt och de skapar stämning. Återigen doften, tänk på att alla sinnen ska stimuleras. Stämningen i ett hem är något som man bär med sig och som kan vara avgörande.

Inredningstrender just nu?

- Jag har sett att många gör om sina hem nu när vi varit så mycket hemma på grund av Coronaviruset. Så hemförbättringstrenden är stark. Sen när det gäller färg så verkar vi ha två läger. Ett som föredrar det vita nästan ofärgade hemmet och ett där man går så långt att man även målar innertaket i kulörer som verkligen syns - det är ovanligt men något som verkligen är en trend. Det handgjorda står i fokus och konstföremål, att man vill ha något unikt hemma. Vi har haft supermatta färger i fokus länge men nu kommer den lackade ytan igen både i blankt och matt utförande, på möbler och inredningsdetaljer som exempelvis dörrar.

Bild av Mikael Lundblad för Swedese, porträtt av Martin Ulvbäck, bild av Erik Levander för Swedese, och Tina Hellberg.

Vad är din bostad värd?

+2%

Se vad din bostad är värd digitalt på under två minuter.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Lämna en förfrågan och vi kontaktar dig inom kort.

    Nuvarande sida Facebook Twitter

    Senaste blogginläggen